Din perspectiva trecutului dar și a prezentului și viitorului ”meseria este brățară de aur!” Din anul 2019, prin aprobarea Camerei Deputaților a fost instituită ”Ziua Meseriilor”, în cadrul căreia au loc activități de promovare a meseriilor pe care și le pot însuși cursanții învățământului profesional și tehnic. Sărbătorirea acestei zile are loc în fiecare an la 11 martie, aceasta fiind și o bună oportunitate de a fi promovate toate meseriile. Astfel de acțiuni au avut loc și la Liceul Tehnologic Onești. După cum am aflat de la prof. Daniela Foltache, la Onești această sărbătoare a ”Zilei Meseriilor” a fost extinsă, fiind ”Săptămâna Meseriilor”! Prof. Daniela Foltache ne-a declarat:”În perioada 7 – 12 martie am organizat mai multe evenimente educaționale în parteneriat cu elevi ai școlilor generale și cu operatorii economici, prin care informăm și promovăm meseriile pentru care formăm elevii în școala noastră. Ziua Națională a Meseriilor am sărbătorit-o în data de 11 martie prin activități interesante, specifice, ce se desfășoară în cabinetele și laboratoarele de specialitate din școală și care pun în valoare importanța formării unor muncitori-specialiști în meserii de care este atâta nevoie pe piața muncii, la standardele naționale și europene”.
Este de evidențiat faptul că sâmbătă 4 martie, la Liceul Tehnologic Onești s-a desfășurat Faza județeană a Concursului pentru calificarea de mecanic auto, la care au participat 12 elevi de la licee și colegii tehnice din județ care pregătesc elevi în această meserie. Prof. Daniela Foltache ne-a declarat:”Implicarea activă și profesionistă a conducerii școlii, reprezentată de director, prof. Sergentu Adrian și director adjunct, prof. Suciu Ioana, a cadrelor didactice de specialitate dar și a personalului auxiliar, a făcut ca acest concurs să se desfășoare în cele mai bune condiții. Concursul a constat într-o probă teoretică și o probă practică, prin care elevii să își demonstreze atât cunoștințele teoretice dobândite în cadrul orelor de specialitate cât și abilitățile practice. La proba practică ei au rezolvat sarcini specifice meseriei de mecanic auto, demonstrând abilitățile și deprinderile formate în timpul practicii la agenții economici. Trebuie menționat că un rol foarte important l-a avut și dotarea cu mijloace didactice de specialitate la standarde înalte, de care Liceul Tehnologic Onești se bucură prin sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bacău, al Primăriei Municipiului Onești. O parte din mijloacele didactice de specialitate au fost obținute de acest liceu oneștean prin subproiectul de microgrant <<Mecanică și automobile>> din cadrul proiectului <<Împreună pentru viitor! – Facilitarea tranziției de la gimnaziu la liceu>>, Pachetul Educație Incluzivă de Calitate, fundamentat de Reprezentanța UNICEF la nivelul județului Bacău și partenerii săi.”
La acest concurs elevul Ștefan Jugaru, de la Liceul Tehnologic Onești, a reușit performanța de a se califica la Faza națională, care se va desfășura la București în luna aprilie. Alți doi elevi ai Liceului Tehnologic Onești s-au clasat pe locuri fruntașe: Eduard – Sebastian M. Holban a obținut locul 2 iar pe locul IV – Nicolae N. Filimon. Cadrele didactice care au pregătit acești concurenți au fost prof. Șraer Robert-Carol, maistrul – instructor Burdușel Nicu, prof. Moroșanu Emilia și prof. Foltache Daniela dar și colegii lor implicați în pregătirea mecanicilor auto.
Menționând că ”munca și pasiunea elevilor participanți, împletită cu cea a cadrelor didactice care i-au pregătit a condus la obținerea unor rezultate deosebite”, profesoara Daniela Foltache i-a felicitat și pe elevii participanți la Faza județeană a Concursului pe meserii, calificarea ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, desfășurată la Bacău, și anume: Crăciun Andreea-Alexandra, Marcu Marcela-Andreea, Neacșu Alexandra care au obținute rezultate foarte bune atât la proba scrisă, cat și la proba practică. Ei au fost pregătiți de cadrele didactice: prof. Gănguț Mina, prof. Rotaru Vali-Violeta și de profesorii pentru instruire practică, prof. Sprințeroiu Ileana, prof. Gurău Gabriel și prof. Sprințeroiu Cristinel.
Vorbind cu Ștefan Jugaru, ”campionul” ce va fi prezent la Faza Națională a Concursului pe meserii, calificarea mecanic auto, am aflat că a avut foarte multe emoții, având între ceilalți concurenți colegi de la Liceul Tehnologic Onești! ”Între mine și ei nu a fost o luptă! Eu mă bucur că am câștigat acest concurs, care a însemnat pentru mine o experiență nouă și aflarea multor lucruri de folos. Probele concursului au fost dificile și am dat totul pentru a aduce certitudini celor care și-au pus baza în mine!” Ștefan Jugaru are un mesaj pentru toți cei care i-au fost aproape la acest concurs și mulțumește mult pentru ajutor ”în primul rând, părinților că m-au sprijinit în tot; în al doilea rând, profesorilor pentru că m-au pregătit să pot reuși! Ei au fost alături și le mulțumesc cel mai mult pentru că au avut răbdare cu mine, pentru a înțelege și astfel am învățat lucruri noi! Nu în cele din urmă le mulțumesc și prietenilor mei pentru că au avut încredere în mine! Mulțumesc mult pentru tot!”
Pentru profesorii Liceului Tehnologic Onești care l-au ajutat în obținerea acestei performanțe – calificarea la Faza Națională, Ștefan Jugaru are, alături de un gând de recunoștință și o promisiune – că va face totul să pună în practică sfaturile primite, care îi dau o mare încredere în clasarea pe un loc cât mai sus! El dorește să reprezinte cucinste Liceul Tehnologic Onești în această puternică întrecere.
Menționăm că începând cu anul școlar 2023 – 2024 Liceul Tehnologic Onești se va numi Liceul Tehnologic ”Dacia” Onești. Ion Moraru